Rhodos

Undrar hur gammalt det är, det kan vara 100 år, det kan vara mer..det ser onekligen ut som en gammal ruin av något som kan ha varit ett boningshus, utanför har det antagligen gått getter och betat. Dom har sökt skugga under träden mitt på dagen när solen är som hetast, då alla behöver den lilla skugga som kan ges. Inne i huset har mjölken blivit till ost enligt receptet som gått i arv i många generationer. Härifrån har sedan ägaren till getterna gett sig iväg för att sälja mjölken eller osten han producerat. Nerför den branta backen med sina många stenar som otaliga generationer före honom gjort.

Med sig hade han allt som skulle säljas i närmaste by, på närmaste ställe där det fanns någon marknad där han kunde få avsättning för sina saker.

Vad finns här idag, om man vänder på sig syns ett enormt hotellkomplex. Bara turister som lever sitt tillrättalagda liv.

Turister som går närmaste vägen till baren, restaurangen eller som längst till stranden. Samma strand som den gamla mannen vandrade längs på sin väg för att sälja sina varor, samma strand där fiskarna landade sina fångster innan turisterna tog över med sina badmadrasser och pina colada och annan kokosdoftande solkräm och de ständiga vattenlekarna ledda av en hysterisk man med megafon. Undrar vad getterna skulle tänkt om lekledaren med megafonen? Kanske bocken hade tagit saken i egna händer, eller horn och sett till att han fick bada. Men här fanns inga getter nu så han fick hållas med sina mer eller mindre tokiga lekar och oväsen via megafonen. Ovanför stranden ligger hotellet som verkar ligga i en gammal olivlund. Det växer olivträd överallt som även dom ser gamla ut.


Tänk om dom ändå kunde berätta, om vi leker med tanken att dom är några hundra år gamla så har dom sett det mesta. Inte bara de nu otaliga turister som hasar fram i sina flip flops på väg till poolen eller till all inclusive baren och tillbaka med en ouzo eller gin tonic balanserande i vardera hand. Eller de små barnen som springer fram och tillbaka med glass eller Coca Cola. Dom måste ha lite mer att förtälja om vad som hänt här innan det, ungefär samtidigt som mannen passerade med sina getter nere på stranden. Här måste otaliga skördar skett och kanske har de oliverna exporterats till Sverige. Kanske förförde greken med getterna sin blivande fru här, eller så blev han till härunder olivträdet. Otaliga är de hundar som gjort sina behov här. Men nu passerar det en ölstinn tysk följt av en vitlöksdoftande fransman som i sin tur åtföljs av en halvfull svensk med ett glas ouzo i handen, dagens tredje, den andra sveptes alldeles nyss i baren. Vad olivträdet tänker kan vi bara ana och den gamla mannen med getterna sitter väl i sin himmel och följer det hela på sitt sätt, kanske med en ouzo i var hand och sina getter förnöjt betande bredvid sig.

4 reaktion på “Rhodos”

  1. An interesting discussion is definitely worth comment. I do
    think that you need to write more on this topic, it might not
    be a taboo matter but generally people do not speak about such issues.
    To the next! Kind regards!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *